Hal Ingberg architecte_4626, rue Saint-Urbain_Montréal_H2T 2V8_info@halingberg.com_514.843.6578

WHITE CUBE ART GALLERY

This proposal for the White Cube, a commercial art gallery, is the result of an invited competition held over a period of one week. Located in East London, the White Cube represents some of the contemporary art world’s most significant artists.

 

The architectural character of the galleries is central to the way that the art it contains is perceived. This scheme therefore focuses on establishing a sympathetic relationship between the work of art and the place of art. The architecture proposed is one concerned with volume, proportion and light. Although the galleries range in size and character from the small and intimate to the very large and indeterminate, they each hold to a strategy for maximising usable wall space, which is naturally lit by either entire wall side-lighting or full ceiling top-lighting. Floors and walls read as almost equivalent wrapped surfaces. These characteristics will give these spaces a striking sense of ethereality appropriate for engaging contemporary art.

Client: Jay Jopling

Location:  London

Realisation: HM2 Architects

Design team: Mark Pimlott and Hal Ingberg

Invited competition

Cette proposition pour le White Cube, une galerie d’art commerciale, résulte d’un concours par invitation s’est déroulé durant une semaine. Situé dans Est London, le White Cube représente certaines des plus importantes figures du monde de l’art contemporain.

 

Le caractère architectural des galeries est primordial dans la façon dont l’art qu’ils abritent est perçu. Nous nous sommes donc concentrées sur l’établissement d’une relation sympathique entre l’œuvre d’art et le lieu de l’art. L’architecture que nous proposons se préoccupe de volume, de proportion et de lumière. Bien que les galeries varient en format et en caractère, allant du petit et de l’intime au très grand et à l’indéterminé, chacune dispose d’une stratégie pour maximiser l’espace mural utilisable, lequel est éclairé de façon naturelle, soit par un mur complet éclairage latéral ou par un éclairage entièrement fait à partir du plafond. Les planchers et les murs se lisent comme des surfaces enveloppées presque équivalentes. Ces caractéristiques conféreront à ces espaces un aspect éthéré saisissant, approprié pour une rencontre avec l’art contemporaine.

 

Client: Jay Jopling

Lieu: Londres

Réalisation: HM2 Architects

Équipe: Mark Pimlott, Hal Ingberg

Concours par invitation